Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο πονοκέφαλος του φαγητού

Πολλές μαμάδες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, πως να κάνουν τα παιδιά τους  να τρώνε καλό και υγιεινό φαγητό. Υπάρχουν πολλοί μύθοι πάνω σε αυτό το θέμα, όπως να μην δίνουμε στα μωρά φαγητά με μπαχαρικά και αλάτι , να μην τους δίνουμε λιπαρά φαγητά, τα ειδικά σκευάσματα φαγητού για παιδιά όπως η κρέμες είναι καλύτερα για μωρά και τέλος δεν πρέπει να τρώνε γλυκά και σοκολάτες.
 Δεν ισχύει επίσης, ότι δεν πρέπει να φάνε νόστιμα φαγητά πριν τραφούν πρώτα με λαχανικά για να συνηθίσουν την γεύση. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι για να συνηθίσουν την γεύση των λαχανικών πρέπει να τα συνοδεύσουμε με γεύσεις γλυκές και νόστιμες. 





 Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά αποκτούν διατροφικές συνήθειες από την κοιλιά της μαμάς και ότι συνηθίζουν συστατικά τροφών που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. Σε μια έρευνα της Julie Mennella και της ομάδας της ,αποδείχθηκε ότι τα μωρά ελκύονταν από την γεύση του σκόρδου στο μητρικό γάλα. Ρούφαγαν πιο δυνατά την θηλή όταν τα επίπεδα του σκόρδου ήταν στο 100%. (Mennella et al 2008). Είναι επίσης αλήθεια ότι θέλουν να φάνε, ότι βλέπουν να τρώτε εσείς.

Πως θα καταφέρετε λοιπόν να το κάνετε να φάει τροφές που θα του κάνουν καλό αλλά της απορρίπτει λόγο γεύσης; Δείτε μερικούς τρόπους :



  •   Μην το βάλετε κάτω αν δείτε τα παιδιά σας να κάνουν γκριμάτσες ή να απορρίπτουν κάποιο λαχανικό ή φαγητό που θα του δώσετε να δοκιμάσει. Ερευνητές έβαλαν μαμάδες να ταΐσουν τα μωρά τους με πουρέ αρακά για 8 ημέρες, σε μια έρευνα που έγινε το 2007. Τα μωρά έκαναν διάφορες γκριμάτσες δυσαρέσκειας αφού δοκίμασαν τον πουρέ από αρακά. Παρόλα αυτά ξεπέρασαν την αρχική τους δυσαρέσκεια. Απλά πήρε χρόνο και αρκετές δοκιμές για να συμβεί αυτό, χωρίς βέβαια να πιέσουν τα μωρά να το φάνε με τπ ζόρι. Κάθε φόρα έτρωγαν λίγο παραπάνω, μέχρι που έφτασαν να τρώνε όλη την μερίδα πουρέ.  (Forestell and Mennella 2007). 

  •  Μια άλλη έρευνα  έδειξε ότι μωρά που έφαγαν ροδάκινα μετά από πουρέ από αρακά, ήταν πιο δεκτικά να ξαναφάνε τον πουρέ σε αντίθεση με εκείνα που δεν είχαν φάει (Forestell and Mennella
    2007).Δοκιμάστε αυτό τον τρόπο για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα με τα λαχανικά σας!





  • Όταν θέλετε να δώσετε στο μωρό σας για πρώτη φορά ένα φαγητό μπορείτε να το αναμίξετε με ένα που ήδη τρώει και του αρέσει.



  • Η σούπες λαχανικών χωρίς τα λαχανικά άλλα με ρυζάκι είναι μια καλή αρχή για επαφή με τα λαχανικά.






Καλή επιτυχία από έμενα και να δοκιμάζετε πάντα νέους τρόπους αν δεν σας κάνουν οι παλιοί!!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...