Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σύνδρομο Asperger...

Οι διαφορές του σύνδρομου asperger  με τον αυτισμό είναι ότι τα παιδιά με σύνδρομο asperger έχουν υψηλότερο νοητικό επίπεδο, καλύτερη γλωσσική ανάπτυξη, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κοινωνική επαφή. Επομένως έχουν καλύτερες προοπτικές κοινωνικής ένταξης, με την βοήθεια των ειδικών και με την παράλληλη στήριξη στο σχολείο, καθώς βέβαια και με την συνεχόμενη στήριξη των γονιών του.





Χαρακτηριστικά του σύνδρομου Asperger :

-Μεγάλη δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Θέλουν να επικοινωνήσουν αλλά δεν ξέρουν πως να προσεγγίζουν τους άλλους. Δεν προσεγγίζουν με τους γνωστούς κοινωνικούς τρόπους τους άλλους αλλά με περίεργο δικό τους τρόπο.Δεν καταλαβαίνουν την μη-λεκτική επικοινωνία (χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου)και δεν μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Χρειάζονται ιδιαίτερη διδασκαλία σε αυτόν τον τομέα...
εγάλη δυσκολία στην επικοινωνία. Ενώ το λεξιλόγιο τους είναι πολύ καλά ανεπτυγμένο,πριν από την ηλικία των 4,χρησιμοποιούν λέξεις επίσημες ή λέξεις που δεν ταιριάζουν στην περίσταση. Δεν δίνουν σημασία στον συνομιλητή τους, μιλούν ακατάπαυστα χωρίς να υπολογίζουν αν ο συνομιλητής τους ακούει, δεν καταλαβαίνουν το χιούμορ και τον μεταφορικό λόγο και έχουν δυσκολίες στο πραγματολογικό και σημασιολογικό επίπεδο της γλώσσας.    
-Δείχνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες δραστηριότητες. έχουν ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο πράγμα δηλαδή να ανοιγοκλείνουν διακόπτες, να παίζουν με τα χερούλια, η με κάποιο παιχνίδι συνεχόμενα, χωρίς να σταματάνε και χωρίς να δείχνουν ενδιαφέρον για κάτι άλλο.
-Κάθε απρόσμενη αλλαγή τους δημιουργεί άγχος. Είτε είναι ένα ποτήρι που σπάει είτε οτιδήποτε άλλο απρόσμενο.
-Αδεξιότητα. Είναι συνηθισμένο χαρακτηριστικό τους. Δυσκολεύονται σε δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμένες κινήσεις όπως το να δέσουν τα κορδόνια τους, να κάνουν ποδήλατο, να πετάξουν την μπάλα. 
-Μονότονος τρόπος ομιλίας σε αργό ρυθμό.
-Δυσκολεύονται να κάνουν φίλους και έχουν τάση να απομονώνονται.
Το σύνδρομο asperger δεν θεραπεύεται και συνοδεύει το παιδί σε όλη την διάρκεια της ζωής του.

Αιτιολογία :

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί που οφείλεται το σύνδρομο asperger.
Γι' αυτό, μαμάδες και μπαμπάδες, μην βιαστείτε να ρίξετε ευθύνες στον εαυτό σας.
Ούτως ή άλλως για την καλύτερη φροντίδα του παιδιού σας, πρέπει εσείς οι ίδιοι να είστε ήρεμοι, χαλαροί για να μπορέσετε να εφαρμόσετε όλα όσα χρειάζονται για να βοηθήσετε το παιδάκι σας. Το άγχος και οι ενοχές σίγουρα δεν βοηθάνε πουθενά, εφόσον το πρόβλημα ήδη υπάρχει.

Διάγνωση :

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν συμπτώματα στο asperger που τα βρίσκουμε και σε άλλες ασθένειες όπως, τον αυτισμό ,την υπερκινητικότητα και την διάσπαση προσοχής.
Γι' αυτό τον λόγο το παιδί πρέπει να εξεταστεί από ειδικούς όλων των ιατρικών επιστημών.

 Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, για να βοηθήσετε το παιδί σας :


-Προσπαθήστε να μην κάνετε μεγάλες και απότομες  αλλαγές στην καθημερινή ζωή του παιδιού σας. Να υπάρχει μια ρουτίνα δραστηριοτήτων, επαναλαμβανόμενη.Δεν τους αρέσουν οι εκπλήξεις . Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή ενημερώνουμε πρωτύτερα το παιδί.
-Αποφεύγουμε το χιούμορ, τον μεταφορικό λόγο, ή τις ιδιωματικές εκφράσεις.Τις αφηρημένες έννοιες τις αναλύουμε και τις κάνουμε πιο απλές και κατανοητές για το παιδί.
-Επιμένουμε να εξηγούμε καλά,απλά και κατανοητά ότι θέλουμε να πούμε στο παιδί. Γιατί μπορεί να έχει πολύ καλή μνήμη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα καταλαβαίνει και τα κατανοεί.

Το νηπιαγωγείο και το σχολείο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και βέβαια η συνοδεία παιδαγωγού στο νηπιαγωγείο και το σχολείο είναι  απαραίτητη.


 Πηγές : http://specialeducation.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...