Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μήπως ήρθε η ώρα για κανατάκι;

Πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι πότε θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί τους να χρησιμοποιήσει το κανατάκι του. Δεν είναι όμως όλα τα παιδιά έτοιμα στην ίδια ηλικία. Μερικά παιδιά ξεκινάνε στους 18 μίνες και άλλα στους 36 μίνες. Ευτυχώς το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να εκπαιδεύσουμε το παιδάκι μας. Ορίστε μερικά tips. 






Πρώτη κίνηση που βοηθάει παρά πολύ για εύκολη και γρήγορη εκπαίδευση είναι η γνωριμία του με την τουαλέτα

Η γνωριμία αυτή γίνεται πολύ πριν από όταν θα ξεκινήσει να έχει ανάγκη το κανατάκι, στους 12 μίνες και μετά.
Του δείχνουμε τι κάνουμε με το χαρτί υγείας και ή καλύτερη ώρα να του δείξουμε είναι όταν θα το χρησιμοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι. Του εξηγούμε και του δείχνουμε γιατί πλένουμε τα χέρια μας. Αυτό πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. 
Είναι πολύ βασικό να το αφήσουμε να μας βλέπει την ώρα που πάμε τουαλέτα γιατί θα μάθει πιο γρήγορα. Τα αγοράκια με τους άντρες του σπιτιού και τα κοριτσάκια με της γυναίκες του σπιτιού. Αν είναι δυνατό να του αλλάζετε την πάνα στο μπάνιο για να κάνει την σύνδεση της δραστηριότητας αυτής με την τουαλέτα.


 Κανατάκι
Αποφεύγουμε τη πίεση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πιέσουμε το παιδάκι μας να χρησιμοποιήσει το κανατάκι του. Αυτό θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα από την αρχή. 
Μπορούμε να φτιάξουμε μια σχέση μεταξύ τους, βάζοντας το παιδάκι μας να διακοσμήσει το κανατάκι του με αυτοκόλλητα και να το χρησιμοποιεί σαν κάθισμα όταν παίζει ή βλέπει τηλεόραση. Επίσης βάζουμε ένα κανατάκι στο μπάνιο να κάθεται όταν θα είστε εσείς μέσα και θα χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. 
Το έχουμε πάντα σε συγκεκριμένο σημείο και δεν αλλάζουμε την θέση του. Είναι σημαντικό για να το βρίσκει έγκαιρα το παιδάκι μας αργότερα που θα το χρησιμοποιήσει.



Ήρθε η ώρα...

Τα περισσότερα παιδάκια είναι έτοιμα στα δυόμιση με τρία. Μερικά ξεκινάνε και πιο νωρίς. Όταν θα δείτε το μωράκι σας να πιάνει την πάνα του και να την σφίγγει σαν να το ενοχλεί ή να σταματάει το παιχνίδι του για λίγο και να κάθεται κάτω είναι σημάδια ότι μπορεί σιγά, σιγά να ξεκινήσει να τα κάνει στο κανατάκι του. 
Συζητήστε μαζί τους πιο πριν, για να σας πουν όταν θα θέλουν να πάνε για τσίσα. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία λένε τελευταία στιγμή  όταν τους έρχεται επιθυμία για τουαλέτα. Γι' αυτό να είστε έτοιμοι για γρήγορες κινήσεις.
Είναι καλό να του φοράτε ρούχα που μπαινοβγαίνουν εύκολα για να μπορεί να τα κατεβάζει μόνο του.
Μόλις ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αρκετά το κανατάκι του είναι καλό να το αφήσετε να κυκλοφορεί χωρίς πάνα ακόμα και όταν βρίσκεστε έξω. Απλά έχετε πάντα μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα, μωρομάντηλα και ένα κανατάκι εξόδου και φροντίστε να έχει πάει τουαλέτα πριν βγείτε από το σπίτι. Το βράδυ για να αποφύγετε τα ατυχήματα μην του δώσετε πολλά υγρά πριν τον ύπνο. 
Μην του φωνάξετε αν λερωθεί γιατί θα το αγχώσετε και μάλλον θα κάνει την διαδικασία να τραβήξει περισσότερο.  

Για τα παιδάκια που δεν έχουν αδερφάκια καλό είναι να μπουν από νωρίς σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το ένα παιδάκι μιμείται το άλλο και μαζί μαθαίνουν πιο εύκολα!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...