Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η δύναμη του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Από τότε που το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει και να κατανοεί τον κόσμο που το περιβάλλει, ακούει και την λέξη "όχι" : "όχι μην πλησιάζεις τις πρίζες", "όχι μην βάζεις αυτό στο στόμα", "όχι μην περπατάς ξυπόλυτο".
Όταν αρχίζει να κατανοεί τη σπουδαιότητα της λέξης αυτής, δηλαδή περίπου στα δύο του χρόνια , τη χρησιμοποιεί συνέχεια. " θέλεις να πάμε βόλτα;", " θα μαζέψεις τα παιχνίδια σου;", " θα κλείσεις την τηλεόραση ;", όποιες και να είναι οι υποδείξεις , οι επιθυμίες ή οι εντολές σας, η απάντηση του παραμένει σταθερή."Όχι"!
Στην ηλικία αυτήν το όχι του δίνει μια τρομερή δύναμη, αυτή της αντίδρασης, και την ψευδαίσθηση ότι είναι το "αφεντικό". Συχνά το 'όχι" αυτό μεταλλάσσεται σε διάφορες μορφές.
Άλλοτε γίνεται κλάμα, άλλοτε πείσμα, άλλοτε σούφρωμα χειλιών , άλλοτε επιτηδευμένη απάθεια. Σε όλες τις περιπτώσεις η άρνηση είναι το όπλο του, που άλλες φορές εκφράζεται σαν διαμαρτυρία και άλλες ως θυμός.
Συνήθως το όχι των νηπίων δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη αντίρρηση, πρόκειται απλά για μια διαμάχη εξουσίας. Υπάρχει βέβαια και το όχι που προέρχεται από κούραση, απροθυμία ή βαρεμάρα.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μαθαίνω τις ημέρες....

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να μάθει ένα παιδί τις ημέρες είναι να τις κάνετε τραγουδάκι και να το τραγουδάτε μαζί με το παιδάκι σας. Μην αλλάξετε και μην προσθέσετε λέξεις. Αυτό θα βοηθήσει να τις μάθει πιο εύκολα. Απλά ξεκινήστε να λέτε της ημέρες και συνοδεύστε τες, με μια μελωδία που θα σας έρθει στο μυαλό. Η μελωδία μπορεί να είναι και από ένα άλλο τραγουδάκι δεν μας πειράζει.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τους μήνες, της εποχές , τους αριθμούς και τα σχήματα. Όσο τραγουδάτε σκεφτείτε ότι τραγουδάτε ένα απλό παιδικό τραγούδι. Διασκεδάστε το. Και τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους.  

Καλή επιτυχία!!!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μήπως ήρθε η ώρα για κανατάκι;

Πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι πότε θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί τους να χρησιμοποιήσει το κανατάκι του. Δεν είναι όμως όλα τα παιδιά έτοιμα στην ίδια ηλικία. Μερικά παιδιά ξεκινάνε στους 18 μίνες και άλλα στους 36 μίνες. Ευτυχώς το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να εκπαιδεύσουμε το παιδάκι μας. Ορίστε μερικά tips. 




Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η αγκαλιά και η θεραπευτικές της ιδιότητες

Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά για τα μωρά και τι κερδίζουν από αυτήν στην μετέπειτα ζωή τους; Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το καλό που έχει κάνει στην ζωή τους η αγκαλιά που έχουν πάρει στην παιδική τους ηλικία από τους γονείς τους. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε πως ακριβώς μια αγκαλιά  επηρεάζει τον ψυχισμό αλλά και την υγεία!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το δίχρονο μωρό σας 2

Που πάει αυτό;

Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το παίξετε χρησιμοποιώντας παλιά περιοδικά. 
-Κόβετε μέσα από τα περιοδικά εικόνες που δείχνουν σαλόνι σπιτιού, κουζίνα, μπάνιο και ότι άλλο δωμάτιο έχετε παρόμοιο μέσα στο σπίτι σας.
-Όταν ετοιμάσετε τις εικόνες σας αρχίστε να κόβετε έπιπλά του σπιτιού όπως καρέκλες, πολυθρόνες καναπέδες, φωτιστικά, τραπέζι, τηλεόραση, ότι υπάρχει στην κουζίνα όπως κατσαρολικά, καφετιέρες μαχαιροπίρουνα, ποτήρια  και ανάλογα με το μέρος του σπιτιού που δείχνει κάθε εικόνα κόψτε  αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Μπορείτε να έχετε και αληθινά αντικείμενα αν θέλετε.
-Στην συνέχεια απλώστε τις εικόνες στο πάτωμα και αρχίστε να ρωτάτε το μωρό σας που πάει το κάθε αντικείμενο. 
-Μην δώσετε τόσο σημασία στον αν θα σας δώσει την σωστή απάντηση. Απλά δείτε το σαν ευκαιρία να αναπτύξει το μωρό σας την ικανότητα του για συζήτηση και να κάνει διάλογο μαζί σας.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πως να κοιμίσετε το μωρό σας σε 7 λεπτά

Από το Parenting HQ και την Naomi Knight σας παρουσιάζω τρεις στρατηγικές με τις οποίες,όπως υποστηρίζει και η ίδια, θα κοιμίσετε το μωρό σας μέσα σε 7 λεπτά.

Μας γράφει λοιπόν η Naomi :


Αγαπητέ φίλε,


Είναι 3ς το πρωί και είσαι εξαντλημένος. Ότι και να κάνεις με το μωρό σου, δεν μπορείς να το κοιμίσεις.
Μην ανησυχείς. Θα σου δώσω τρεις απλές στρατηγικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθάνε το μωρό σου να κοιμάται ένα βαθύ και ήσυχο ύπνο, ώστε εσύ και η οικογένεια σου να μπορέσετε επιτέλους να ξεκουραστείτε και εσείς με την σειρά σας.


Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή μαζί και η κάθε στρατηγική δεν θα σου πάρει παραπάνω από 7 λεπτά. Επίσης δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο ειδικό εξοπλισμό η εκπαίδευση.


Ας ξεκινήσουμε!! 

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Καλή Χρονιά με υγεία πάνω απ' όλα!!!


Παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το δίχρονο μωρό σας

Ένα για σένα και ένα για μένα    

 Ένα απλό και πολύ ωραίο παιχνιδάκι που βρήκα και μπορείτε να το πραγματοποιήσετε με οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο σπίτι.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε : κουμπιά, μαρκαδόρους , κηρομπογιές, τουβλάκια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα κλπ.
- Τοποθετήστε ένα μικρό μπολ η ένα πιάτο μπροστά από κάθε παίχτη.
Δώστε στο παιδί σας μια μικρή ποσότητα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω και ζητήστε του να τα μοιράσει κάθε φορά ένα στον καθένα, λέγοντας του δώσε ένα σε μένα ένα σε εσένα.
Μπορείτε να το παίξετε και με ένα τρίτο άτομο ή να βάλετε στην παρέα και το αγαπημένο του κουκλάκι και έτσι θα εξασκηθεί να μοιράσει τα αντικείμενα στα τρία.
Στο παιχνίδι αυτό το μωράκι σας θα ξετρελαθεί με το ρόλο του και θα έρθει σε επαφή με το μέτρημα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...